فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
سال نوزدهم شماره 2 (پیاپی 51، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/06/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • طوبی کاظمی، محسن فؤادالدینی صفحات 127-131
    30 سپتامبر 2012 برابر با 9 مهرماه 1391مصادف با روز جهانی قلب است و سیزدهمین سالی است که این روز در بسیاری از کشورهای دنیا جشن گرفته می شود. شعار امسال«دنیایی سالم، خانه ای سالم، قلبی سالم با تاکید بر سلامت قلب زنان وکودکان» است. بیماری های قلبی- عروقی (بیماری های قلبی و سکته های مغزی) در اثر تغییر شیوه ی زندگی ایجاد می شوند و این اعتقاد وجود دارد که بیشتر، افراد مسن، متمول و مرد را گرفتار می کنند ولی امروزه مشخص شده است که این تصور اشتباه است. در حقیقت بیماری های قلبی- عروقی، همه سنین و همه گروه های جمعیتی را درگیر می کند. اگر بیماری قلبی در سنین پایین اتفاق افتد، منجر به از کارافتادگی و یا مرگ زودرس خواهد شد و هزینه های بالا و عواقب ویرانگری را به خانواده ها تحمیل خواهد کرد. ما فرصت را مغتنم شمرده و مطالبی را در رابطه با وضعیت بیماری های قلبی- عروقی و فاکتورهای خطر آن در زنان بیان می کنیم. از سال 2000 میلادی، سازمان جهانی بهداشت (WHO) به همراه فدراسیون جهانی قلب (WHF)، یک روز در سال را به عنوان روز جهانی قلب نام گذاری کردند تا در تمام کشورهای دنیا، با انجام برنامه های آموزشی، جشن و برگزاری برنامه های نمادین مثل پیاده روی همگانی، مسابقات نقاشی و... مردم را به فکر سلامت قلب بیاندازند.
    کلیدواژگان: روزجهانی قلب
  • فرحناز کشاورزی، انیس الدوله نانکلی، منصور رضایی، طراوت فاخری، نسرین جلیلیان، نوشین محمدی، نرگس لشنی، احمد خشای صفحات 132-139
    زمینه و هدف
    ختم حاملگی قبل از شروع زایمان یکی از مشکلات مامایی است. هدف از این مطالعه، مقایسه اثر انفوزیون خارج آمنیوتیک نرمال سالین و هیدروکورتیزون با شیاف پروستاگلاندین 2 E برای آمادگی سرویکس و ختم حاملگی سه ماهه دوم بارداری بود.
    روش تحقیق: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی، روی 50 خانم حامله 14 تا 28 هفته با امتیاز بیشاپ (Bishop score) کمتر یا مساوی 2 که به دلایل جنینی کاندید ختم حاملگی بودند، انجام گردید. 25 نفر انفوزیون خارج آمنیوتیک نرمال سالین (Extra-amniotic saline infusion یا EASI) و 100 میلی گرم هیدروکورتیزون (Hydrocortisone) و 25 نفر دیگر دو دوز 3 میلی گرم شیاف پروستاگلاندین 2 E (2 PGE) هر 4 ساعت دریافت کردند. شش ساعت بعد، القاء زایمان با اکسی توسین غلیظ طبق پروتوکل ختم بارداری سه ماهه دوم دانشگاه آلاباما شروع شد. داده ها با استفاده از روش های آماری 2 χ و آزمون های Fisher و T در 05/0 > P تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    تفاوتی بین دو گروه از نظر سن مادر، زایمان، سن حاملگی، Bishop''s score اولیه و علت ختم حاملگی وجود نداشت. در گروه H + EASI متوسط زمان شروع القا تا دفع جنین 47/4 ± 04/23 و در گروه 2 PGE 87/2 ± 65/28 ساعت بود (001/0= P). میزان موفقیت (پاسخ به القاء) در گروه H + EASI 100 درصد و در گروه 2 PGE هشتاد درصد مشاهده شد (04/0= P). عوارضی مانند تب، تهوع، استفراغ، اسهال، افزایش فشار خون و نیاز به کورتاژ از نظر آماری به طور معنی دار در گروه 2 PGE بیشتر بود.
    نتیجه گیری
    انفوزیون خارج آمنیوتیک نرمال سالین و هیدروکورتیزون روشی موثر، مطمئن می باشد که جهت آمادگی سرویکس و ختم حاملگی در سه ماهه دوم پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: انفوزیون خارج آمنیوتیک، نرمال سالین، هیدروکورتیزون، پروستاگلاندین 2 E، آمادگی سرویکس، ختم حاملگی
  • مجید زارع بیدکی، تکتم لسانی، زهره خزایی صفحات 140-147
    زمینه و هدف
    مطالعات نشان داده است که شاید وجود ترکیباتی در کانال زایمان و پرده های جنینی وجود دارد که مانع از آلودگی رحم و جنین به باکتری ها می گردد. مطالعه ی حاضر با هدف ارزیابی خاصیت ضد باکتریایی پرده های جنینی انسان در محیط آزمایشگاهی انجام شد. روش تحقیق: در این مطالعه از پرده های جنینی 24 زن باردار سالم استفاده شد. پس از کشت سفره ای هفت سوش باکتریایی، قطعاتی از غشای آمنیوتیک و نیز غشای کوریوآمنیوتیک بر روی محیط کشت قرار گرفت. از دیسک های آنتی بیوگرام و بافت بند ناف به عنوان کنترل مثبت و منفی استفاده گردید و تشکیل هاله ی عدم رشد در اطراف هر غشا بررسی شد.
    یافته ها
    اثرات ضد باکتریایی در اطراف غشاهای آمنیوتیک و کوریوآمنیوتیک برای برخی از سویه ها مشاهده شد، در حالی که در موارد متعددی مقاومت آنتی بیوتیکی برای همان سویه ها یافت گردید. بیشترین اثر ضد باکتریایی بر روی سویه های استرپتوکوکوس پیوژنز، استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس یافت شد. میانگین قطر هاله ممانعت از رشد برای باکتری های استرپتوکوکوس پیوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس در اطراف غشای کوریوآمنیوتیک بسیار بیشتر از اندازه آن برای همین باکتری ها در اطراف غشای آمنیوتیک بود. آنالیز آماری با استفاده از آزمون T-test این اختلاف را معنی دار نشان داد (005/0 ≥P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه خاصیت ضد باکتریایی پرده های جنینی را تایید می کند. بنابراین، ایده به کارگیری پرده های جنینی به عنوان یک مکمل ارزشمند ترکیبات آنتی بیوتیکی به منظور تسریع درمان عفونت های بالینی و نیز زخم های عفونی مطرح می گردد.
    کلیدواژگان: پرده های جنینی، غشای آمنیوتیک، غشای کوریوآمنیوتیک، اثرات ضد باکتریایی
  • جواد بهارآرا، سعیده ظفر بالانژاد، خدیجه نژاد شاهرخ آبادی، زهرا حسامی صفحات 148-156
    زمینه و هدف
    استاتین ها باعث تکثیر و تمایز سلول های اندوتلیایی و رگ زایی می شود. میدان الکترومغناطیسی نیز بر فرایند رگ زایی موثر است. در پژوهش حاضر اثرات توام آتورواستاتین با میدان الکترومغناطیسی دارای فرکانس کم و شدت 50 گاوس بر آنژیوژنز در پرده کوریوآلانتوئیک جوجه بررسی شد.
    روش تحقیق: 98 عدد تخم مرغ نطفه دار در 7 گروه مساوی توزیع شد. این گروه ها شامل گروه شاهد و گروه های تجربی 1) شاهد آزمایشگاهی، 2) تیمار با آتورواستاتین m 1/0، 3) تیمار با آتورواستاتینm 10، 4)مار با میدان الکترومغناطیسی، 5) تیمار توام آتورواستاتین m 1/0 و میدان الکترومغناطیسی و 6) تیمار توام آتورواستاتین m 10 و میدان الکترومغناطیسی بود. در روز هشتم انکوباسیون یک اسفنج ژلاتینی روی پرده کوریوآلانتوئیک قرار گرفت که در گروه های 2 و 5 با Lμ 10 محلول آتورواستاتین m 1/0 و در گروه 3 و 6 با Lμ 10 محلول آتورواستاتین m 10 آغشته گردید. در روز دهم، تخم مرغ های گروه 4، 5 و 6 به مدت 4 ساعت در میدان الکترومغناطیسی قرار گرفتند. در روز دوازدهم انکوباسیون تعداد و طول انشعابات عروقی در تمام نمونه ها اندازه گیری شد. اطلاعات بدست آمده به کمک نرم افزار SPSS (ویرایش 16) توسط آزمون های ANOVA و Tukey در سطح 05/0 < P تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین تعداد و طول انشعابات عروقی در نمونه های شاهد و شاهد آزمایشگاهی اختلاف معنی داری نداشت (05/0
    کلیدواژگان: آنژیوژنز، آتورواستاتین، میدان الکترومغناطیسی، جوجه
  • سیدجواد حسینی واشان، اکبر یعقوبفر، ابوالقاسم گلیان، احمدرضا راجی، محمدرضا نصیری، پیمان اسماعیلی نسب صفحات 157-164
    زمینه و هدف
    در شرایط تنش اکسیداتیو میزان تولید گونه های اکسیژن واکنش پذیر افزایش می یابد که بر تشدید بسیاری از بیماری ها مانند دیابت، التهاب مفاصل رماتیسمی و کم خونی موضعی تاثیر می گذارد. یافته های پژوهش های پیشین بیانگر نقش آنتی اکسیدانی پودر زردچوبه می باشد. این تحقیق جهت بررسی تاثیر پودر زردچوبه در جهت کاهش تنش اکسیداتیو ناشی از تنش حرارتی در جوجه های گوشتی انجام شد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، 264 قطعه جوجه یک روزه به 3 گروه شامل گروه های تغذیه شده با جیره بدون پودر زردچوبه، سطح 4/0 درصد و 8/0 درصد پودر رزدچوبه تقسیم شد. برای ایجاد تنش اکسیداتیو از روز 28 دوره پرورش تا روز چهل و دوم، درجه حرارت محیط پرورش روزانه 5 ساعت (در ساعت 11صبح تا 4 بعدازظهر) به 33 درجه افزایش یافت. در پایان آزمایش، میزان لیپیدهای خونی و فراسنجه های آنتی اکسیدانی خون شامل فعالیت آنزیم های Glutathione peroxidase (GPx)، Superoxide dismutase (SOD) و شاخص Tiobarbituric acid reaction score (TBARS) سرم خون ارزیابی گردید.
    یافته ها
    نتایج بیانگر عدم تغییر تری گلیسرید و کلسترول تام تحت تاثیر جیره های آزمایشی می باشد، ولی غلظت LDL سرم در گروه تغذیه شده با 4/0درصد زردچوبه (01/3±7/46) در مقایسه با گروه پایه (17/2±0/52) کاهش یافت. HDL تحت تاثیر پودر زردچوبه (87/3 ± 0/74) در مقایسه با پایه (98/2 ± 7/63) افزایش یافت. میزان فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) در جوجه های تغذیه شده با پودر زردچوبه (52/11±9/225) در مقایسه با پایه (52/8±1/183) بهبود یافت، ولی بر فعالیت سوپراکسید دسموتاز (SOD) تاثیر معنی داری نداشت (05/0 < P). پودر زردچوبه، شاخص میزان پراکسیدهای لیپیدی یا میزان مالون دی آلدئید پلاسما (TBARS) را در گروه پایه (0052/0±76/0) نسبت به گروه 8/0 درصد زردچوبه (0032/0±49/0) کاهش داد.
    نتیجه گیری
    پودر زردچوبه به دلیل دارا بودن کورکومین، گیاه دارویی مناسبی جهت بهبود سیستم آنتی اکسیدانی بدن در شرایط تنش اکسیداتیو و درجه حرارت های بالای محیطی می باشد.
    کلیدواژگان: پودر زردچوبه، تنش حرارتی، فراسنجه های آنتی اکسیدانی، جوجه و تنش اکسیداتیو
  • سید ابراهیم حسینی، کاظم کریم زاده صفحات 165-172
    زمینه و هدف
    دیابت، ناهنجاری متابولیکی ناشی از نقص در ترشح یا کارکرد انسولین می باشد. گردو ماده ای مغذی است که در طب سنتی برای درمان دیابت استفاده می گردد. از این رو در مطالعه حاضر سعی بر آن شد تا به خواص ضد دیابتی عصاره هیدروالکلی گل نر گردو در موش های دیابتی شده توسط استرپتوزوسین، پرداخته شود.
    روش تحقیق: در این پژوهش، 72 سر موش نر بالغ با وزن 200 تا 225 گرم در گروه های شاهد، دیابتی و غیر دیابتی مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه شاهد شامل 8 سر موش بود. گروه های دیابتی شده و غیر دیابتی هر کدام شامل 32 سر موش بودند. هر یک از این گروه ها خود به 4 دسته 8 تایی شامل گروه های شاهد، تجربی 1، 2 و 3 تقسیم شدند که به ترتیب g/kg 2، g/kg 4 و g/kg 6 عصاره در روز بمدت 15 روز دریافت کردند. برای ایجاد دیابت به صورت IP از mg/kg 60 استرپتوزوسین، استفاده گردید. موش ها به مدت 15 روز و به صورت تک دوز توسط عصاره تیمار شدند و در پایان روز پانزدهم از طریق داخل بطنی از موش ها خون گیری به عمل آمد. سپس میزان سرمی انسولین و قند خون اندازه گیری گردید. داده ها با کمک آزمون های ANOVA و Tukey HSD مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    عصاره هیدروالکلی گل نر گردو باعث کاهش معنی دار گلوکز و افزایش انسولین در گروه های دیابتی شده نسبت به گروه های غیر دیابتی تیمار شده گردید.
    نتیجه گیری
    عصاره هیدروالکلی گل نر گردو با داشتن آنتی اکسیدان هایی نظیر ترکیبات فلانوییدی باعث افزایش میزان هورمون انسولین در گروه های تجربی دیابتی شده با استرپتوزوسین و کاهش قند خون آن ها می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت، عصاره هیدروالکلی گل نر گردو، استرپتوزوسین
  • علی اکبر تقی زاده، مریم خدادادی، طاهر شهریاری، حدیقه دری، مهلا زعفرانیه، رسول خسروی صفحات 173-181
    زمینه و هدف
    تخلیه پساب صنایع حاوی کروم شش ظرفیتی به داخل محیط می تواند اثرات مضری را برای انواع موجودات زنده به همراه داشته باشد، بنابراین کروم باید با یک روش موثر قبل از تخلیه به محیط از آب های آلوده حذف گردد. هدف از این مطالعه، بررسی حذف کروم شش ظرفیتی با استفاده از دانه های گرانولی اسپند می باشد.
    روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، حذف کروم شش ظرفیتی با استفاده از دانه های گرانولی اسپند، با تغییر در زمان تماس، pH، مقدار دوز جاذب، غلظت اولیه کروم و سرعت اختلاط انجام گردید. آزمایش ها به صورت ناپیوسته بر روی شیکر انجام گرفت. در پایان برای سنجش کروم شش ظرفیتی از اسپکتروفتومتر UV/VIS Spectrometer T80 + در طول موج nm 540 نانومتر استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار Excel صورت گرفت.
    یافته ها
    بیشترین حذف کروم شش ظرفیتی در pH برابر 5/1 اتفاق افتاد و دوز بهینه جاذب g/l 10 به دست آمد. به دلیل محل های فعال محدود در جاذب با افزایش غلظت اولیه کروم، راندمان حذف کاهش می یابد و با افزایش زمان تماس و سرعت اختلاط، راندمان افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    دانه گرانولی اسپند به طور موثری حذف کروم شش ظرفیتی از محیط های آبی را انجام می دهد.
    کلیدواژگان: جاذب، فاضلاب، کروم شش ظرفیتی، اسپند
  • علیرضا آقایوسفی، احمد علی پور، فرهاد شقاقی، نسیم شریف صفحات 182-190
    زمینه و هدف
    کاربرد روش های مقابله با استرس در بیماران عروق کرونر قلب می تواند منجر به تغییرات قابل ملاحظه ای در سطح بیومارکرهای اینترلوکین- 1 β و کورتیزول شود. از این رو هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه بین روش های مقابله با استرس و سطوح اینترلوکین- 1 β و کورتیزول در بیماران قلبی کرونری بود.
    روش تحقیق: جامعه آماری پژوهش، همه بیماران مبتلا CHD (Coronary heart disease) مراجعه کننده به بیمارستان قلب و عروق شهید رجایی تهران بودند. تعداد 44 بیمار مبتلا به CHD بستری در بخش های مختلف بیمارستان از بین بیماران واجد شرایط انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسش نامه راه های مقابله ای- لازاروس و فولکمن و کیت های انسانی اینترلوکین- 1 β (ساخت شرکت Bender med system اتریش) و کورتیزول (ساخت شرکت IBL آلمان) با روش اندازه گیری الایزا استفاده شد.
    یافته ها
    بین روش های مقابله ای هیجان مدار با بیومارکرهای اینترلوکین- 1 β و کورتیزول همبستگی مثبت و معنی دار مشاهده شد. بین روش های مقابله ای مساله مدار با بیومارکرهای اینترلوکین- 1 β و کورتیزول همبستگی منفی و معنی دار وجود داشت. همچنین از بین 8 راه مقابله با استرس فقط راه مقابله ای ارزیابی مجدد مثبت پیش بینی کننده معنی داری برای اینترلوکین- 1 β و کورتیزول بود.
    نتیجه گیری
    افزایش کاربرد روش های مقابله با استرس مساله مدار از جمله روش ارزیابی مجدد مثبت می تواند سطوح اینترلوکین- 1 β و کورتیزول را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: روش های مقابله، استرس، بیومارکر، اینترلوکین، 1β، کورتیزول، عروق کرونر قلب
  • کوکب نمکین، الهام صدیقی، غلامرضا شریف زاده، محمود زردست صفحات 191-199
    زمینه و هدف
    کم کاری مادرزادی تیرویید از شایع ترین بیماری های غدد درون ریز و از علل مهم و قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی محسوب می شود. این مطالعه جهت بررسی میزان شیوع کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان استان خراسان جنوبی انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی گذشته نگر روی نوزادان متولد شده استان خراسان جنوبی که از تیرماه 1385تا اسفندماه 1388 در طرح غربالگری هیپوتیروئید مادرزادی شرکت داده شده بودند، انجام شد. نوزادان با (Thyroid-stimulating hormone) TSH پاشنه پای بیشتر یا مساوی 5 فراخوانده شدند. سپس سطح سرمی TSH آن ها اندازه گیری شد. نوزادانی که سطح سرمی TSH بیشتر یا مساوی mU/L 10 داشتند، به عنوان بیمار کم کاری مادرزادی تیروئید محسوب شدند. از نرم افزار SPSS جهت آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    از 38987 نوزاد متولد شده، 1248 (21/3 درصد) نوزاد فراخوانده شدند. از این تعداد 71 نوزاد (83/1 درصد) TSH سرمی بیشتر یا مساوی داشتند که هیپوتیروئید در نظر گرفته شدند. در غربالگری اولیه در نوزادان هیپوتیروئید مقدار TSH پاشنه پا در 45 درصد بین 5 تا 10، در 20 درصد بین 10 تا 9/19 و در 35 درصد 20 و یا بالاتر (mU/L) بود. شیوع بیماری 1 در 549 تولد زنده به دست آمد. پسران 6 درصد بیشتر از دختران مبتلا به کم کاری تیروئید بودند. 6/98 درصد از مادران نوزادان هیپوتیروئید مبتلا به بیماری تیروئید نبودند. 7/50 درصد بیماران ساکن شهر بودند.
    نتیجه گیری
    شیوع هیپوتیروئیدی مادرزادی در استان خراسان جنوبی بالاست. با توجه به اهمیت این بیماری در ایجاد عقب ماندگی ذهنی، ترغیب والدین به شرکت در طرح غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: کم کاری مادرزادی تیروئید، نوزاد، خراسان جنوبی
  • مرضیه ترشیزی، سید علیرضا سعادتجو صفحات 200-207
    زمینه و هدف
    یکی از معضلات اساسی در جوامع صنعتی، استرس شغلی می باشد. این معضل با افزایش بیماری های مختلف مرتبط است، اما عواقب وسیع اجتماعی و اقتصادی به صورت غیبت، گردش کار، کاهش بهره وری، هزینه های بازنشستگی و از کار افتادگی به همراه دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان استرس کارکنان یک کارخانه تایر و لاستیک سازی انجام شد.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی- تحلیلی روی 196 نفر از کارکنان یک کارخانه تایر و لاستیک سازی در سال 1387 صورت گرفت. نمونه گیری به صورت طبقه بندی سهمی و تصادفی انجام گرفت. اطلاعات با پرسش نامه های اطلاعات دموگرافیک و استرس شغلی کودرون جمع آوری گردید. داده ها با نرم افزار SPSS (ویرایش 5/11) و آزمون آماری 2 c و ضریب همبستگی Pearson در سطح معنی داری05/0 ≥ P تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    5/49 درصد (97 نفر) کارکنان کارخانه استرس شغلی از نوع بسیار شدید داشتند. این افراد در واحد تولید 8/55 درصد (53 نفر)، اداری 50 درصد (16 نفر) و پشتیبانی 6/40 درصد (28 نفر) بودند. بین درامد و خواب کافی با سطح استرس رابطه معنی دار وجود داشت (001/0 > P)، اما ارتباط معنی داری بین سن، تاهل، تحصیلات، سابقه کار و ورزش با سطح استرس مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه، بیش از نیمی از کارکنان استرس شغلی داشتند. در مقایسه با سایر کشورهای صنعتی، این کارکنان شیوع بسیار بالاتری از استرس را نشان دادند؛ بنابراین لازم است که مطالعات بیشتری در این زمینه صورت گیرد تا از میزان بروز استرس و پیامدهای آن کاسته شود.
    کلیدواژگان: استرس، استرس شغلی، کارکنان
  • آزیتا فشارکی نیا، محمد ملکانه، هاشم هوشیار، مرضیه قلیان اول، فهیمه گندمی ثانی صفحات 208-215
    زمینه و هدف
    عفونت ادراری یکی از شایع ترین عفونت های باکتریال سنین کودکی است که در صورت درمان نامناسب آنتی بیوتیکی، می تواند منجر به عوارض جدی شود. هدف از این مطالعه، تعیین جرم های شایع و نیز تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی آن ها در کودکان مبتلا به عفونت ادراری است.
    روش تحقیق: این مطالعه توصیفی – تحلیلی آینده نگر از نوع مقطعی در طی یک سال 89 - 1388 انجام شد. کلیه کودکان زیر 13 سال که به آزمایشگاه بیمارستان امام رضا (ع) در بیرجند ارجاع شدند و کشت ادرار مثبت داشتند، وارد مطالعه شدند. پارامترهای مورد مطالعه شامل سن و جنس بیماران، نوع باکتری رشد کرده در کشت ادرار و حساسیت و مقاومت آن ها به آنتی بیوتیک های رایج بود. اطلاعات وارد سیستم SPSS شد و به وسیله آزمون Exact fisher مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    100 نفر کودک (84 دختر و 16 پسر) با کشت ادرار مثبت مورد بررسی قرار گرفتند. بیشترین میزان ابتلا به عفونت ادراری مربوط به گروه سنی زیر دو سال بود. در همه سنین میزان ابتلا دختران بیشتر از پسران بود. شایع ترین ارگانیسم در هر دو جنس اشرشیاکلی بود. ارتباط معنی داری بین نوع میکروارگانیسم و سن ابتلا به عفونت ادراری وجود داشت. شایع ترین عامل عفونت ادراری در تمام گروه های سنی اشرشیاکلی (75 درصد) بود. پروتئوس (11 درصد) و سایر میکروارگانیسم ها (14 درصد) در رده های بعدی قرار داشتند. اشرشیاکلی بیشترین حساسیت را به سفتریاکسون و سفتازیدیم و بیشترین مقاومت را به سفالکسین و کوتریموکسازول داشت. بدون توجه به نوع میکروب، بیشترین حساسیت میکروبی به سفتازیدیم، سفتریاکسون، سفکسیم و نالیدیکسیک اسید و بیشترین میزان مقاومت به کوتریموکسازول و سفالکسین بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه پیشنهاد می شود که در بیرجند در مواردی که لازم است عفونت ادراری به طور سرپایی درمان شود، از نالیدیکسیک اسید و سفکسیم و در بیماران بستری از سفتریاکسون و سفتازیدیم استفاده شود. انتخاب آنتی بیوتیک برای درمان عفونت ادراری باید بر اساس شیوع منطقه ای باکتری ها و حساسیت به آنتی بیوتیک باشد و بر اساس یک راهنمای واحد برای درمان نباشد.
    کلیدواژگان: عفونت ادراری، کودکان، آنتی بیوتیک، مقاومت میکروبی، حساسیت میکروبی
  • سید غلامرضا مرتضوی مقدم، سید حسن گلبویی موسوی صفحات 215-220
    تب فامیلی مدیترانه ای یک بیماری ارثی است که التهاب شکمی عود کننده یکی از اصلی ترین تظاهرات بیماری می باشد. التهاب شکمی اغلب از التهاب شکمی جراحی غیر قابل افتراق بوده و ممکن است منجر به اقدام جراحی به صورت غیر ضروری قبل از تشخیص تب فامیلی مدیترانه ای شود. درگیری مننژ پدیده ای بسیار نادر می باشد.
    گزارش حاضر از آقای 28 ساله ای است که با حملات مکرر التهاب شکمی، دو نوبت تحت عمل جراحی قرار گرفته و یک نوبت نیز تحریک پذیری مننژ داشت. بر اساس شرح حال بالینی، تب فامیلی مدیترانه ای تشخیص داده شد و بیمار تحت درمان با کلشی سین قرار گرفت. طی 3 سال پیگیری به جز دو نوبت حملات خفیف درد شکمی، بیمار مشکل دیگری نداشت و مننژیت تکرار نشد. با توجه به پاسخ مناسب به درمان با کلشی سین، تشخیص قطعی تب فامیلی مدیترانه ای بر اساس معیارهای Tel-Hashomer criteria گذاشته شده است.
    گزارش حاضر سه موضوع را مطرح می نماید. اول این که تعدادی از بیمارانی که با التهاب شکمی مراجعه می نمایند، ممکن است در واقع تب فامیلی مدیترانه ای داشته باشند و تحت عمل جراحی غیر ضروری لاپاروتومی قرار گیرند. دوم این که با وجود درمان با کلشی سین ممکن است باز هم حملاتی از التهاب شکمی بروز نماید؛ گرچه شاید خفیف تر از حملات اولیه قبل از درمان باشد. سوم این که مننژیت آسپتیک می تواند به ندرت جزء تظاهرات بالینی بیماری باشد و شاید به کلشی سین نیز به خوبی جواب دهد.
    کلیدواژگان: تب فامیلی مدیترانه ای، مننژیت آسپتیک، التهاب شکمی
|
  • Dr Farahnaz Keshavarzi, Dr. Anisodowleh Nankali, Dr Mansoor Rezaei, Dr Fakheri Taravat, Dr Nasrin Jalilian, Dr Nooshin Mohammadi, Dr Narges Lashani, Ahmad Khoshay Pages 132-139
    Background And Aim
    Pregnancy termination before onset of labor is one of the midwifery problems. The aim of the present study was to compare extra-amniotic normal saline infusion plus hydrocortisone effect versus prostaglandin E2 suppository for cervical ripening and second- trimester pregnancy termination.
    Materials And Methods
    This randomized clinical-trial study was performed on 50 pregnant women with gestation age of 14 to 28 weeks and Bishops Score ≤ 2 who required pregnancy termination for fetal indications. Half of the cases received extra-amniotic normal saline infusion plus 100 mg hydrocortisone (EASI+ H) and the other half received two doses of 3mg prostaglandin E2 suppository every 4 hours. Six hours later، induction of labor was started by means of a high dose of Oxytocin according to of Alabama University Protocol for Mid-trimester Abortion. The obtained data was analyzed by using statistical softwares Chi-square، Fisher and T-test.
    Results
    There were no differences between the two groups regarding maternal age، parity، gestational age، Primary Bishops Score and indication of pregnancy termination. In the EASI+H group، the mean interval between initiation of labor induction and fetal expulsion was 23. 04 ± 4. 47 hours and in PGE2 group was 28. 65 ± 2. 87 hours (P=0. 001). The success rate in the EASI+H group was 100% and in PGE2 group 80 % (P =0. 04). Complications such as fever، nausea، vomiting، diarrhea، increase of blood pressure and need to curettage in PGE2 group were statistically and significantly more abundant.
    Conclusion
    Extra-amniotic normal saline infusion plus hydrocortisone is an effective and safe method that is suggested for cervical ripening and second- trimester pregnancy termination.
    Keywords: Extra, Amniotic Saline Infusion, Hydrocortisone (EASI+ H), Prostaglandin E2 (PGE2), Cervical ripening, pregnancy termination
  • Dr Majid Zare Bidaki, Toktam Lessani, Dr Zohre Khazaie Pages 140-147
    Background And Aim
    Studies have shown that probably there are compounds with protective effects on delivery channels and chorionic membranes which prevent the uterus and the embryo from bacterial contamination. The present study aimed to assess anti-bacterial properties of chorionic membranes in comparison with the effects of some common antibiotics.
    Materials And Methods
    This study was conducted using chorionic membranes from 24 healthy pregnant women. After spreading plates by individual microbial suspensions of seven species، amniotic membranes and chorioamniotic membranes fragments were put on the plates. Besides، antibiogram disks-as positive control، and the cord tissue-as negative control were used. After 18-24 h incubation، the halo of growth around the membranes and antibiotic disks were studied.
    Results
    Significant antibacterial effects were found as halo of lack of bacterial growth around amniotic and chorioamniotic membranes while antibacterial resistance was observed for the same strains in several cases. Most anti-bacterial effects were observed in Streptococcus pyogenes، Staphylococcus aureus and Bacillus cereus. However، mean of halo of growth inhibition was observed for streptococcus pyogenes and Staphylococcus aureus which was much more around chorioamniotic membranes than the same bacteria around amniotic membranes. Statistical analysis using T-test revealed a signifi9cant difference (p≤0. 005). Chorioamniotic membranes are significantly more than that found for amniotic membranes against Streptococcus pyogenes and Staphylococcus aureus.
    Conclusion
    The present study confirms antibacterial effects of chorionic membranes Therefore، the idea of using these membranes as a valuable supplement to antibiotic s in order to expedite the treatment of clinical infections and infected wounds is strongly suggestive.
    Keywords: Chorionic membranes, amniotic membrane, chorioamniotic membrane, anti, bacterial properties
  • Dr Javad Baharara, Dr Saeideh Zafar-Balanezhad, Dr Khadijeh Nejad Shahrokh Abadi, Zahra Hesami Pages 148-156
    Background And Aim
    statins promote the proliferation and survival of endothelial cells. Angiogenesis is the formation of new blood vessels from pre-existing ones. It contributes to physiological and pathophysiological condition. In this research we used atorvastatin (0/1m) and (10m) with electromagnetic field on angiogenesis of chick embryo.
    Method
    in this experiment study 98 Ross fertilized eggs were randomly divided in to 7 groups as: following: control group،1)group sham-exposed،2) group treated with atorvastatin (0/1 m)، 3)group treated with atorvastatin (10m)، 4) group treated with electromagnetic field،5) group treated with both atorvastatin (0/1m) and electromagnetic field،6) group treated with both atorvastatin (10m) and electromagnetic field. In day2، a window was opened on eggs in sterile condition in days 8a gelatin sponge was placed on chorioalantoic membrane (CAM) and was soaked with 10l atorvastatin (0/1 m) and (10m) in groups (3،6) and groups (2، 5) and groups (4،5،6) were placed in 50 Gauss magnetic field for 4 hours in day 10. In day 12،CAMs were examined and photographed by research photo-stereo microscope in all case. Data were analyzed statistically by t-test and ANOVA (P<0/05).
    Result
    comparison between average umber and length of vessels in controls and sham-exposed didn’t show and significant differences (p>0/05). comparison between average number and length of vessels in control and group 2 and groups 3، 6 a significant increase and decrease was shown in the average number and length of vessels compared with control (p<0/05).
    Conclusion
    the result of this study showed that: treated with atorvastatin 10m with electromagnetic field has an inhibitory effect on angiogenesis in CAM and was shown that electromagnetic field has an inhibitory on atorvastatin 0/1m to stimulatory effect on angiogenesis in CAM.
    Keywords: angiogenesis, atorvastatin, electromagnetic field
  • Seyyed Javad Hosseini-Vashan, Dr Akbar Yaghobfar, Dr Abolghasem Golian, Dr Ahmad Reza Raji, Dr Mohammad Reza Nassiri, Peyman Esmaeilinasab Pages 157-164
    Background And Aim
    Production of reactive oxygen species (ROS) increases during oxidative stress conditions، which stimulates diabetes، inflammatory reactions، rheumatism and anemia. Some antioxidant properties of turmeric rhizome powder (TRP) were revealed by previous researchers. The present study was conducted to evaluate the influence of TRP on decreasing effects of oxidative stress resulted from heat stress in broiler chickens.
    Materials And Methods
    In this experimental study، two-hundred-sixty-four 1-day-old broilers were divided into 3 dietary treatments. The dietary treatments involved 0 (control)، 0. 4 and 0. 8% turmeric rhizome powder (cases). In order to create oxidative stress، the ambient temperature was daily raised from 21 to 33oc for 5 hours (11a. m-4p. m) throughout the 28th-42nd days. Blood lipids، Glutathione peroxidase (GPx)، superoxide dismutase (SOD)، and Tiobarbituric acid reaction score (TBARS) were determined at the end of the experiment.
    Results
    The results revealed that total cholesterol and triglyceride were not affected. The 0. 4 TRP diet decreased blood LDL (46. 7±3. 01) compared to basal group (52. 0±2. 17). HDL increased in broilers fed 0. 8% TRP (74. 0 ± 3. 87) compared to chickens with basal diet (63. 7± 2. 98). Enzyme activity of GPx improved in broilers fed TRP diets (225. 9± 11. 52) as compared to chickens with basal diet (183. 1± 8. 52); however، the TRP diet did not affect enzyme activity of SOD (P > 0. 05). The TBARS index decreased in broilers fed TRP (0. 76 ± 0. 0052 in basal vs. 0. 49 ± 0. 0032 in 0. 8% TRP).
    Conclusion
    The major bioactive component of TRP is Curcumin that can improve the antioxidant properties under oxidative stress and high ambient temperature.
    Keywords: Turmeric Rhizome Powder, Heat stress, Antioxidant parameters, Broiler, Oxidative stress
  • Dr Seyyed Ebrahim Hosseini, Kazem Karimzadeh Pages 165-172
    Background And Aim
    Diabetes is a metabolic disorder resulting from defects in insulin secretion or function. Walnut is a nutrient used in traditional medicine to treat diabetes. In the current study، anti-diabetic effects of the Hydroalcoholic extract of walnut male flowers on diabetogenized rats by using Streptozocin were evaluated.
    Materials And Methods
    Seventy two adult male Wistar rats weighing 200-225 g each were randomly selected and divided into three main groups، i. e. control، diabetic، and non-diabetic (intact) The control group included 8 rats (n=8). The diabetic and non-diabetic groups covered 32 rats each. Each of these groups were divided into four 8 rats including the control، diabetic، experimental 1، 2، and 3 which received 2، 4، or 6 g/kg of the extract per day for 15 days، respectively. The three diabetic groups were each treated with the above doses of the extract، and the fourth group received no treatment. Diabetes was induced in diabetic rats through intraperitoneal injection of 60 mg/kg of Streptozotocin. At the end، blood samples were taken from the experimental and control groups and the serum levels of insulin and glucose were measured.
    Results
    A significant reduction in blood sugar and increase of insulin in diabetics receiving Hydroalcoholic extract of male flowers walnut was observed compared with non-diabetic ones.
    Conclusion
    Hydroalcoholic extract of male Walnut flowers، due to increasing insulin، causes reduction of blood sugar.
    Keywords: Diabetes, Hydroalcoholic extract, Walnut male flower, Streptozotocin
  • Ali Akbar Taghizadeh, Maryam Khodadadi, Taher Shahriary, Hadighe Dorri, Mahla Zaferanieh, Rasoul Khosravi Pages 173-181
    Background And Aim
    Discharge of industrial wastewater containing hexavalent chromium into the environment can have harmful effects to the types of organisms. So، chromium should remove before discharging to the environment with an effective method. The purpose of this study of is hexavalent chromium removed with Peganum harmala granular seeds (PGS).
    Materials And Methods
    In this experimental study، The removal of hexavalent chromium with using PGS، with changes in time، pH، adsorbent dose، initial concentration of chromium and mixing speed was performed in the environment chemistry laboratory in Birjand University of Medical Sciences School of Public Health. Experiments were performed in batch reactor in flasks on Shaker. For chromium (VI) determine was used UV/VIS Spectrophotometer T80+ at a wavelength of 540 nm. Data were analyzed with Excel software.
    Results
    The results of these experiments showed that the most removal of hexavalent chromium occurred in pH equal to 1. 5 and optimum adsorbent dose was 10 grams per liter. Because of the active site of absorption is low. Increasing the initial concentration of chromium removal decreased with increasing initial concentration of Cr (VI). On the contrary، chromium removal efficiency increased with increasing of contact time and mixing speed.
    Conclusion
    So، we can result the PGS remove hexavalent chromium from aqueous solution effectively.
    Keywords: Adsorbent, wastewater, hexavalent chromium
  • Dr Alireza Agha Yousefi, Dr Ahmad Alipour, Dr Farhad Shaghaghi, Dr Nasim Shatif Pages 182-190
    Background And Aim
    Coping ways with stress in coronary heart disease patients can lead to significant changes in the levels of biomarkers IL- 1 β and cortisol. Thus، the aim of the present study was to examine the relationship between coping ways with stress and level of IL- 1 β and cortisol in coronary heart disease patients.
    Materials And Methods
    The statistical population covered all patients with CHD who referred to Tehran Shahid Rajaie Heart Hospital. 44 patients with CHD admitted to different wards of the hospital were selected as eligible cases. In the present، Lazarus and Folkman questionnaires and Human IL- 1 β kits manufactured by Austrian Bender Med System Manufacturing Co and cortisol kits (made by IBL Manufacturing Co.، Germany)، employing ELISA method of measurement، were used.
    Results
    It was found that there was a significant positive correlation between emotional focused coping ways with biomarkers IL - 1 β and cortisol. But، a significant negative correlation was observed between problem focused coping ways and biomarkers IL-1 β and cortisol. Moreover، between 8 ways of coping with stress only predictive positive re-evaluation had a significant relationship with IL-1 β and Cortisol.
    Conclusion
    An increase in the use of problem focused coping ways including positive re-evaluation way can reduce levels of IL- 1 β and cortisol.
    Keywords: Coping ways, Stress, Biomarker, IL, 1 β, Cortisol, Coronary heart disease
  • Dr Kokab Namakin, Dr Elham Sedighi, Gholamreza Sharifzadeh, Dr Mahmoud Zardast Pages 191-199
    Background And Aim
    Congenital hypothyroidism (CH) is among the most common endocrine disorders in children and a preventable cause of mental retardation. The present study was performed to determine the prevalence and related risk factors of hypothyroidism in neonates in South Khorasan.
    Materials And Methods
    This descriptive-retrospective study was conducted on the data collected through the Neonatal CH Screening Project in South Khorasan during four years (March 2006 - March 2010). Neonates whose TSH of the heel blood was ≥5 mU/L were recalled and if the serum TSH was ≥10 mU/L they were accounted as hypothyroid cases. Finally، SPSS software was used to analyze the obtained data.
    Results
    From 38987 neonates، 1248 cases (3. 21%) were recalled and serum TSH of 71 neonates was ≥10 mU/L which was a symptom of hypothyroidism. In the initial screening of hypothyroidism in neonates TSH of the heel blood in 45% was found to be 5-10 mU/L، in 20% it was 10-19. 9، and in 35% it was ≥ 20. Prevalence of the disease was 1 in 549 living births. Hypothyroidism in boys was 6% more than girls. 98. 6% of the sick neonates'' mothers did not have hypothyroidism 50. 7 % of the cases lived in city.
    Conclusion
    Regarding the significance of the disease in developing mental retardation، it is necessary to persuade parents to have their neonates take part in neonatal hypothyroidism screening plan.
    Keywords: Congenital hypothyroidism, Neonate, South khorasan
  • Marzieh Torshizi, Alireza Saadatjoo Pages 200-207
    Background And Aim
    Occupational stress is a major problem in industrial societies. Its relationship with various diseases is increasing، but it probably has vast socio-economic consequences manifested in the form of absenteeism، labour turnover، loss of productivity and disability pension costs. The present study aimed at determining stress in the staff of a tyre factory.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study was done on 196 members of staff from various sections of a tire factory in 2008 through proportional classification and randomized sampling. Data was collected by means of Coudron two questionnaires «demographic» and «standardized job stress». The obtained data was analyzed using SPSS software (v: 11. 5)، chi-square test، and Pearson''s correlation coefficient (P ≤ 0. 05).
    Results
    It was found that 49. 5% of the staff had severe job stress. Severe job stress was 55. 8% in the production unit (No. =53)، 50% in the administrative unit (No. =16) and 40. 6% supporting the backing unit (No=28). There was a significant relationship between variables income and adequate sleep on one hand and level of job stress on the other (P < 0. 001). However، no significant relationship was observed between job stress and age، marital status، education، working record، and exercise.
    Conclusion
    Based on the results of the current study، more than half of the employees suffered from job stress. Compared with employees in other industrialized countries، Iranian employees appeared to have much higher prevalence of stress. Therefore، more studies are required in order to reduce the amount of stress and its consequences.
    Keywords: Stress, Job stress, Staff
  • Dr Azita Fesharakinia, Dr Mohammad Malekaneh, Hashem Hooshyar, Dr Marzieh Aval, Dr Fahimeh Gandomy-Sany Pages 208-215
    Background And Aim
    Urinary tract infection is one of the most prevalent bacterial infections in childhood، which due to an inapproto determine the common bacteria and their antibiotic susceptibility in children with urinary tract infection.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical and prospective study was done in 2009-2010 on urine samples of all children under 13 years who had been referred to Emmam-Reza hospital laboratory in Birjand and had positive urine culture. Sex and age of children، the kind of isolated bacteria in urine culture، susceptibility and resistance of these bacteria to current antibiotics were studied. The obtained data was analyzed by means of SPSS using Fisher exact- test.
    Results
    100 children (84 girls and 16 boys) with positive urine culture were studied. The most common age of urinary tract infection was under two years. In all ages the rate of urinary tract infection in females was more than males. E. coli was the most common cause in both sexes. There was a significant relationship between kind of microorganism and age of infection. The most prevalent cause of urinary tract infection in all ages was E. coli (75%)، infection by Proteus was 11%، and other microorganism caused 14% of the cases. E. coli had the most susceptibility to ceftriaxone and ceftazidime and the most resistance to cephalexin and co-trimoxazol. Not taking the type of microorganism into consideration، the most sensitive antibiotics were ceftazidime، ceftriaxone، cefexim and nalidixic acid; and the most resistance was against co-trimoxasol and cefalexin.
    Conclusion
    Regarding the results، it is recommended to use cefexime and nalidixic acid for outpatient treatment of urinary infection، and ceftazidime and ceftriaxon for inpatient treatment. Selecting of antibiotics for urinary infection therapy should be based on the local prevalence of pathogenic bacteria and antibiotic sensitivities rather than on a universal guideline.
    Keywords: urinary tract infection, children, antibiotics, antimicrobial susceptibility
  • Dr Seyyed Gholam Reza Mortazavimoghaddam, Dr Seyyed Hassan Golbuee Mosavi Pages 215-220
    Familial Mediterranean Fever (FMF) is a hereditary disease. Recurrent peritonitis is one of the chief manifestations of FMF. Peritonitis attacks are often indistinguishable from those of abdominal surgery and may lead to one or more surgical procedures before diagnosis of FMF. Meningitis in patients with FMF is rare. The present report refers a 28-year-old man with recurrent attacks of peritonitis who had 2 abdominal surgeries and one attack of meningitis. Clinical diagnosis of FMF based on clinical history was made. After colchicine therapy، during 3 years follow up، just two mild attacks of abdominal pain but no further recurrence of meningitis was observed. Therefore، definite diagnosis of FMF based on Tel-Hashomer criteria was considered. The present case has three suggestions: one is that each abdominal attack of FMF patients may lead to an unnecessary laparotomy prior to diagnosis of FMF. The second is that FMF patients can present with mild abdominal pain while they are receiving colchicine، and the third is that meningitis should be considered as an unusual manifestation of FMF with excellent response to colchicine therapy.
    Keywords: FMF, Aseptic meningitis, Peritonitis